Verhalen

Sabine, 34 jaar

‘Wat doe je als je je ervan bewust bent dat eenzaamheid door een verlies komt, maar je het geen plek kan geven?‘ Dertien jaar had ik nodig om in te zien dat ik er iets aan moest doen. Eén eerdere mislukte poging bij een psycholoog bracht me via een vriendin bij Wimke. Ik kende haar manier van therapie niet maar dit bleek precies te zijn wat ik nodig had. Het bleek dat ik mijn verlies wel herkende maar het niet had verwerkt. Toen ik bij Wimke kwam begon een bijzondere tijd waarin ik in maar liefst 8 sessies het verlies een plek kon geven. Vanaf toen is voor mij een nieuwe periode in mijn leven begonnen.

Fabienne, nu 20 jaar

Ik was al bij een aantal psychologen geweest voordat ik bij Wimke kwam. Ik merkte meteen een verschil. Wimke wilde niet meteen de diepte ingaan, maar gunde mij de tijd om dit zelf aan te geven. Gestalttherapie gaat uit van waar je naartoe wilt en niet zozeer van het oprakelen van het oude probleem. Ik had problemen met mij openstellen voor mijn vriendinnen, met als gevolg dat ik buiten de vriendengroep viel. Ik werd hierdoor erg onzeker. Ik zag zelf ook niet de toenadering die mensen zochten, waardoor ik op mijn eigen eiland zat. Ik voelde mij die tijd erg alleen. Wimke heeft mij duidelijkheid gegeven in waarom de dingen zo zijn gelopen en mij handvaten aangereikt om weer verder te komen. Elke sessie leerde ik wat meer over mijzelf en ik heb geleerd situaties van verschillende perspectieven te bekijken. De persoonlijke aanpak sprak mij erg aan, en ik denk dat iedereen, met wat voor een probleem dan ook, bij Wimke terecht kan. Ik heb geleerd van dat eiland af te komen, om naar mijn gevoelens te luisteren in plaats van die weg te stoppen onder een wolkendeken en dit heeft mij mijn energie terug gegeven. Ik presteer weer goed op de studie, ik heb leuke nieuwe vrienden gemaakt en ik weet voor de toekomst waar mijn valkuilen liggen.

Ik ben een vrouw van begin veertig

Ik ben een vrouw van begin veertig en heb een zoon van 8 jaar. 4 jaar geleden ben ik gescheiden. 3 jaar na de scheiding ben ik in therapie gegaan, omdat ik licht depressief was. En niet wist waar ik nu eigenlijk voor stond waardoor ik mij onzeker voelde over mijzelf en mijn relatie met mijn zoon. In gestalttherapie heb ik door oefeningen, waaronder geleide fantasieën, praten tegen een stoel en het tekenen van mijn beeld van eenzaamheid, diverse emotionele zaken naar boven gehaald die mij belemmerden te leven op een manier waar ik naar verlangde. Zaken als onverwerkt verdriet van de scheiding van mijn eigen ouders, gebrek aan aandacht van mijn ouders in mijn jeugd en waarden en normen die ik had meegekregen maar tot dan toe nooit van had bedacht of deze wel bij mij horen. Dit alles tesamen heeft mij nieuwe grond onder mijn voeten gegeven. Voeten die nu heel bewust op de grond staan. Ik kijk terug op een zeer warme en liefdevolle therapie.

Marianne, nu 28 jaar

Aan het begin van mijn traject bij Wimke zat ik op slot. Ik was gefrustreerd, boos, dingen gingen niet meer zoals ik ze voorgesteld had/gepland en ik begreep niet waardoor dit kwam. Door de gesprekken met Wimke bleek dat ik de plotselinge emigratie op 11 jarige leeftijd nooit goed verwerkt had. Ik had nog heel veel verdriet wat eruit moest en ik had mezelf afgeschermd van mensen die dichtbij zouden kunnen komen (de term ‘ijskonijn’ was mij niet onbekend). Ik heb opnieuw leren voelen. De emigratie is zeer bepalend geweest voor mijn ontwikkeling en mijn zelfbeeld. Ik wilde graag alles zelf oplossen, op niemand leunen. Door de therapie heb ik geleerd om weer mijn gevoel te herkennen, emoties te uiten en om verbindingen aan te gaan met de mensen die mij dierbaar zijn. Ik voel me weer krachtig en ‘geworteld’ als mens.

Studente, toen 26 jaar

De sessies bij wimke hebben mij de tools gegeven in mezelf te geloven en daarbij anderen in hun waarde te laten. Alles was bespreekbaar en een ontdekkingsreis! De realisatie waarom je doet wat je doet is soms enorm confronterend en een weg om te 'ontsnappen' is er niet. Op dat moment soms erg vervelend maar achteraf heb ik dat juist als fijn ervaren. Je wordt gedwongen kritisch naar jezelf te kijken en te accepteren dat je bent wie je bent! Pas dan kun je de dingen veranderen waar je mee in de knoop zit of die je anders wilt doen.

Man, 40 jaar

'Wat nergens op lijkt is echt'. Dit citaat van Jules Deelder symboliseert mijn ervaringen. Mijn mooiste herinnering aan een jaar therapie is de reis die ik door de krochten van mijn ziel gemaakt heb. Hierbij kwamen beelden naar boven die ik voorheen slechts met behulp van ayuhuasca heb mogen ervaren. Dat ik vanuit mezelf hier contact mee heb weten te leggen heeft mij meer innerlijke rust en vertrouwen in mezelf opgeleverd.

Vrouw 35 jaar

Ik wilde zo graag meer zelfvertrouwen, staan voor wie ik ben. Maar wie ben ik eigenlijk?
Tijdens de sessies bij Wimke heb ik onverwacht mooie inzichten gekregen over o.a. mijn rol binnen mijn familie. Het leek wel of alles op zijn plek viel, waar mijn gedrag vandaan kwam en beter nog, hoe ik dit zelf kon verbeteren en omdraaien. Bij elke sessie was ik diep geraakt over mijn groeiproces. En nu maanden later kan ik met opgehouden hoofd mijzelf in de spiegel aankijken, ik mag er zijn. Ik ben trots en zeer blij dat ik deze stap heb gemaakt!

Gestalt therapie heeft voor mij veel betekend

In deze maatschappij van rennen, vliegen, vooruitdenken en altijd maar doorgaan, liep ik al een tijd aan mijzelf voorbij. Ik ben iemand die vanuit verstand handelt en minder op gevoel georiënteerd is. Toen ik 27 jaar oud was heb ik contact met Wimke gezocht.
Mijn gesprekken met haar hebben mij inzicht gegeven in de waarde van het in contact zijn met jezelf, met aandacht voor je eigen ik. Zij heeft mij geleerd om te durven voelen en dit ook te benoemen. Dit heeft letterlijk deuren geopend. Ik kwam meer in contact met mijzelf en daardoor ook met mijn omgeving. Het is zo mooi en bijzonder om te zien wat er dan naar je toe komt. Ik ben mij nu meer bewust van mijn gevoel. Hoewel ik in eerste instantie veel vanuit mijn hoofd en verstand beredeneer, ben ik veel meer ‘in-tune’ met mijzelf en kan ik veel beter verwoorden hoe ik mijecht voel en wat IK echt zou willen. Gestalttherapie is een cadeautje voor jezelf. Ik gun iedereen een coach omdat ik denk en heb ervaren, dat dit ondersteunt in je persoonlijke groei.

Anoniem: Werkend in de hulpverlening (29 jaar)

De gestalttherapie heeft me geholpen dichter bij mijzelf te komen. Gestalttherapie bij Wimke is een vrijblijvende therapievorm, zonder moeten. Huiswerk kan, maar daar moet je zelf om vragen. Het 'nu' staat centraal en die dingen die je hoog zitten krijgen altijd eerst se ruimte in het gesprek. Wimke houdt van haar vak. Ze doet de therapie met plezier. Het heef mij meer zelfvertrouwen gegeven en dat heeft er toe geleid dat ik nu een andere functie heb, die meer bij mij past.

Andrea, 30 jaar

Ik weet dat ik nooit erg goed ben geweest in het 'voelen' wat ik precies voelde, wat er in mijn lichaam omging (en gaat), dat vond ik wel altijd één van de lastigste dingen.....maar ik kon mezelf zijn bij Wimke, ik kon mijn verhaal kwijt bij haar en mezelf helemaal laten gaan en eerlijk zijn. Wat ik nog steeds heel goed onthouden heb (maar waar ik ONTZETTEND veel moeite mee heb om dat te accepteren) is dat Wimke tegen mij zei: when you choose, you lose. Dat ik niet voor alles kon kiezen. Ik heb nog steeds heel veel moeite om keuzes te maken.

Anoniem, 35 jaar

Het bijzondere aan de therapie vond ik over het algemeen, de AANDACHT die je met de therapie aan jezelf geeft, de tijd die je neemt om naar jezelf te kijken en naar binnen en vroeger te kijken. Ik voelde me in die tijd vooral versnipperd, de stukjes verscheurd papier op de grond tijdens de therapie gaf aan hoe ik mij voelde. Ik had met mensen/vrienden en familie om mij heen verschillende soorten relaties, omdat ik aan iedereen een stukje van mezelf liet zien. Met gesprekken zijn we vaak terug gegaan naar mijn kleine ik. Dit luchtte erg op. Ik begreep mezelf beter en ben weer hobby's gaan oppakken die ik vroeger ook deed, op die manier besteedde ik ook tijd aan mezelf.. Verder kreeg ik rust over de verschillende relaties waar ik nu hier en daar afscheid van heb genomen of meer mezelf in ben geworden.